Říká se, že za každým úspěšným mužem stojí žena. Použijeme-li tuto analogii ve školství, můžeme s jistotou prohlásit, že za každým dobrým ředitelem musí stát schopný zástupce či zástupkyně. Velmi často ale stojí ve stínu, a proto je tu už devátým rokem soutěž Zlatá karabina. Ocenění určené těm nejlepším zástupcům. Pořadatel i iniciátor akce, redakce Řízení školy ve spolupráci s Wolters Kluwer ČR, a. s., vyhlásí vítěze všech pěti kategorií na konferenci Zástupce v časech dobrých i zlých 11. října 2022. Nominace jsou již otevřeny.

Konkrétní kandidáty mohou nominovat ředitelé, učitelé, zřizovatelé či rodičovská veřejnost do 15. září 2022 prostřednictvím interaktivního formuláře na webové stránce zlatakarabina.cz. Následně vybere nezávislá porota na základě stanovených kritérií pět oceněných – laureáta zlaté, stříbrné a bronzové karabiny. Dvě ocenění budou udělena i za mimořádný počin.

Každoročně probíhá slavnostní vyhlášení soutěže v rámci odborné konference pro zástupce ředitele školy, letos s podtitulem Zástupce v časech dobrých i zlých. Akce se uskuteční 11. října 2022.

„Zástupce ředitelů vnímám jako nedílnou součást každé dobře fungující školy. Jsou důležitou spojnicí mezi žáky, učiteli i vedením. Mnohdy nesou na bedrech velkou zodpovědnost, třídí informace a mají přehled o všem, co se ve škole děje. Někdy jsou doslova ochranným nárazníkem, který tlumí vnitřní či vnější tlak. Jsem proto moc ráda, že během slavnostního předávání jsou veškerá pozornost i pomyslné reflektory namířeny právě na ně,“ uvedla s úsměvem šéfredaktorka časopisu Řízení školy, paní Naďa Eretová.